Як стати Product Manager з нуля чи інших IT-спеціальностей

Для планування раджу використовувати Jira, Trello чи Notion. На мою думку, останній — найкращий для невеликих команд, Trello — найпростіший, а Вакансія Head of Product Jira підійде великим компаніям. Підписуйтесь на щотижневу розсилку від головної редакторки Happy Monday з підбіркою найцікавішого контенту тижня, новин та кар’єрних можливостей. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Вам також може сподобатися:

Можна знайти стажування або взяти участь у проєктах, де ви зможете спостерігати та брати участь у процесах розробки продукту. Заручіться підтримкою ментора і активно будуйте мережу контактів в індустрії. Кожен маленький досвід та кожний вивчений аспект приведуть вас до успішного старту у кар’єрі.

Кому підійде професія Product Manager

Де Product Manager’и шукають роботу

І коли користувач бронював корт, я отримував сповіщення, телефонував в тенісний клуб, представлявся співробітником Atletude і просив забронювати корт на ім’я нашого користувача. Дзвінків ставало більше і пропонувати нашу систему кортам стало простіше, адже клуби відчували нашу цінність. Зрештою кілька клубів погодилися використовувати нашу систему. Але нам з нуля довелося все переписувати, бо більшість функцій не були потрібні.

Кому підійде професія Product Manager

Де отримати перший досвід у Product Management

Наприклад, зараз є вакансії продакт-менеджера у фармацевтичну компанію «Дарниця», де задача — створювати нові фармацевтичні продукти для того, щоб продавати їх гуртом, і це теж продакт-менеджмент. До прикладу, компанія EduNav — B2B SaaS продукт для великих корпоративних клієнтів (у нашому випадку університетів і коледжів). Впровадження нашого рішення на боці університетів займає від року до двох і мені важливо, щоб клієнти успішно пройшли цей шлях.

Насколько востребованы продакт-менеджеры

Його потрібно пропустити через себе й потім ділитися з командою та навіть показувати потенційним користувачам. У роботі продакти найбільше взаємодіють з розробниками та дизайнерами, а також з аналітиками, тестувальниками, службою підтримки, маркетологами та іншими продактами. Загалом постійна комунікація — невід’ємна частина роботи будь-якого Product Manager. У деяких університетах почали з’являтися програми, спрямовані на навчання product-manager у певній сфері. Ця професія доступна випускникам факультетів маркетингу, управління, економіки, реклами, торгівлі, туризму, ІТ тощо. Має досвід побудови стартапів, розвитку компаній — лідерів ринку та роботи з міжнародними бізнесами.

Вирости в продакти з Project Manager-a

Це передбачає вміння використовувати різні аналітичні платформи та інструменти. Крім того, будуть дуже корисними знання статистики і соціології. Спробуйте пройти короткий тест для перевірки Product Mindset.

Працював над онлайн-редакторами контенту, маркетплейсами, соціальними мережами та e-commerce. Його потрібно правильно пріоритезувати, щоб наприкінці кожної ітерації отримувати продукт, здатний принести певну цінність для користувачів. У такому випадку його простіше тестувати і допрацьовувати. Майбутнім абітурієнтам, які обирають професію та планують, де вчитися, в пригоді стане докладна покрокова інструкція «Вступ» від Education.ua. Скористайтеся нею, щоб розібратися з правилами вступу, підготуватися до іспитів, зрозуміти принцип зарахування, зібрати всі документи та не пропустити терміни їхньої подачі. Програма розрахована на тих, хто хоче розпочати кар’єру як Product Manager з нуля та тих, хто вже працює в IT та бажає перейти в цю спеціалізацію.

  • Загалом постійна комунікація — невід’ємна частина роботи будь-якого Product Manager.
  • У цьому випадку робота над продуктом так само важлива, але орієнтована на завдання х просування і створення бренду.
  • MVP повинен виконувати основну чи найважливішу функцію продукту, щоби приносити цінність користувачам.
  • Забезпечує зв’язок між учасниками проєкту, розв’язує проблеми, що виникають, і коригує план, коли щось іде не так.
  • Спринт — це визначений проміжок часу (зазвичай тиждень чи два), протягом якого продуктова команда працює над вирішенням заздалегідь запланованих завдань.

Час переходити до продакту, щоб побачити різницю між менеджером продукту і менеджером проєкту. Ці задачі вимагають від проджект-менеджера не тільки технічних знань, а й чудових організаторських здібностей, уміння працювати з людьми та ухвалювати рішення в умовах невизначеності. Після визначення скоупу MVP переходимо до вайрфреймів чи мокапів.

Якщо пощастить, у процесі тестування ви натрапите на призначені для користувача інсайти і зможете додати у проєкт нову креативну ідею. Продакт-менеджер — це спеціаліст, який працює на стику бізнесу, маркетингу й розробки. Він контролює роботу над новим продуктом на всіх етапах і працює над тим, аби зробити продукт успішним для компанії та популярним серед користувачів. Курс містить 3 години відео, 12 статей і стільки ж ресурсів для завантаження, розповідає про життєвий цикл продукту та інструменти управління його розробкою. Студенту допоможуть розібратися з відмінностями між Agile й Waterfall, навчать застосовувати Design Thinking та Customer Journey Mapping. Після навчання студент буде вміти працювати згідно з фреймворками AARRR і HEART, а також проводити ефективні дослідження користувачів, їх поведінки та потреб.

Я зустрічав компанії, в управлінні яких працює одночасно Project і Product Manager. У бізнес-аналітика найчастіше хороша експертиза на етапі ідеї, планування, розробки й покращення продукту. Як не дивно, розширювати компетенцію BA потрібно на тому ж етапі ідеї, але з погляду marketing research і дизайн-мислення, зараз поясню чому. Продукт-менеджери потрібні будь-якій компанії, яка має власне виробництво.

Вивчення її допоможе вам розвивати кар’єру у цій області. Обов’язки продакт-менеджера можуть відрізнятися в різних сферах і компаніях. А ще буває так, що на роль продакта і проджекта наймають одну людину.

За 4 місяці студент вивчить найкращі практики для управління та опанує комплексний процес розробки орієнтованих на людину продуктів ШІ. Перевагою курсу є можливість тестового проходження співбесіди з технічним фахівцем та підготовці резюме з HR-фахівцем школи, що дозволить зрозуміти типові етапи відбору в ІТ-компанії. За даними опитування Work.ua серед зареєстрованих шукачів з досвідом роботи продакт-менеджером. При цьому продакт має активно взаємодіяти з програмістами та дизайнерами, аналітиками, тестувальниками, службою підтримки, маркетологами та менеджерами проєктів. Ви маєте можливість дивитись лекції відразу в онлайн режимі, або переглянути запис у зручний час, якщо через палаючий проєкт не встигли на онлайн.

За півтора місяця ви опануєте термінологією, кращими практиками і навчитеся спілкуватися з технічними фахівцями їхньою мовою. Курс Product Market відповість на всі ці питання і навчить системно просувати IT-продукти. Чат в Telegram, де можна отримати пораду та допомогу від спікерів та менторів, як у процесі навчання, так і після закінчення.

Крім цього, цей курс підходить усім тим, хто мріє зробити свій продукт і вивести його на ринок. Продакт також формує та тестує гіпотези щодо покращення готового продукту, шукає шляхи, щоб залучити більше користувачів та утримати поточних. Ключовими показниками ефективності (KPI) такого фахівця будуть кількість користувачів, дохід від одного користувача та зрештою зростання прибутку продукту. Бізнесу PM потрібен для того, щоб перетворити ідею на готовий продукт ефективно і без зайвих витрат часу та грошей. Далі поговоримо про його обов’язки, щоб розібратися, чим відрізняється продакт від проджекта.

Це повинен бути рівень, коли ви можете вийти на Zoom-call з людиною з іншої сфери, обговорити все необхідне, зрозуміти одне одного й зафіксувати важливу інформацію на папері. Програма курсу складається з кількох блоків — на початку студент розбирається з основними функціями продакт-менеджера та специфікою посади. Другий блок одразу занурює у технічну складову роботи, де пояснюються терміни, розглядаються етапи розробки продукту та зони відповідальності технічних спеціалістів. Третій блок присвячений аналізу користувачів, їх потреб і процесу тестування гіпотез. Окрім цього курс містить теми опрацювання AI-інструментів для продакт-менеджера, інструментів планування (Business Model Canvas), дизайну продукту та Data-driven підходам до управління.

У середньому, за даними Dou, український Product Manager у червні 2023 року отримував на руки близько $3500. Застосування отриманих знань на практиці через роботу над реальним проєктом для розуміння нюансів різних підходів та закріплення стійких навичок. Product Manager — це спеціаліст, який у компанії об’єднує три великі домени – клієнти, технології та бізнес. Ви отримаєте сертифікат, який можна повісити на робочому місці і виставити в Stories. Вайрфрейми передають в роботу дизайнеру, який розмістить елементи правильно, розбавить графікою тощо. Перша версія розробки — мінімально життєздатний продукт (той самий MVP), який можна дати раннім користувачам для розв’язання наявної продуктової проблеми в них.

Product manager вивчає ринок і цільову аудиторію, визначає концепцію і розробляє стратегію для продукту. А Project manager стежить за ходом проєкту, щоб усе було зроблено в межах бюджету і в строк. Іноді можна знайти вакансії для Junior продуктових менеджерів, яких наймають асистентами до Senior продакт-менеджерів.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a comment